Het rituaal
Al deze activiteiten verlopen volgens precies vastgelegde symbolische procedures die gebundeld zijn onder de noemer “rituaal”.
Het gaat dus om een methode die bepaalt op welke manier BB en ZZ zich in de tempel verplaatsen en tijdens de werkzaamheden het woord nemen. Het rituaal heeft dus geen enkele bovennatuurlijke of magische dimensie: het zorgt er alleen voor dat de vrijmetselaarspraktijk beoefend kan worden op een georganiseerde manier en in een door de deelnemers gekozen democratische geest.
Ritus
komt overeen met de symbolische traditie waarin de arbeid in een Werkplaats kadert, met een geheel van legendes dat verschilt volgens de obediënties en de diverse rituele tradities.
De meeste riten dateren uit de 18e eeuw.
Voorbeelden
De Franse Ritus, De A.A.S.R. (Aloude en Aangenomen Schotse Ritus, de A.F.R.(Aloude Franse Ritus, Gerectificeerde Schotse Ritus die zich meer dan de drie vorige laat inspireren door de christelijke tradities en die tijdens de zittingen geen gebruik maakt van muziek.
In het begin van de 19e eeuw ontstaat in Frankrijk de ritus van Memphis-Misraïm, die inspiratie put uit Egypte (dragen wit kleed).
Ritus van York (Engeland); Zweedse en Zwitserse ritus; Californische ritus....
Wij kunnen hier door plaatsgebrek niet verder ingaan op de verschillende riten.